PAROHIA ARMEANĂ CATOLICĂ
Constructor: Asociația ”Sfânta Treime”.
Data construcției: 1891
Funcția anterioară: Parohia Armeană Catolică
Funcția actuală: Centru pentru copii
Proprietarul actual: Fundația Csibész
Procesele-verbale ale parohiei au fost păstrate din 1756, iar de atunci cunoaștem numele preoților armeni care au slujit în parohie. Ultimul preot aici a fost János Bodurian, care a murit în 1959. Lui i se atribuie înființarea tipografiei. Tipografia de carte "Frumoasa" a funcționat din 1929 până în 1944, producând diverse materiale tipărite.
Ultimii doi locuitori ai casei preoțești au fost János Bodurián Megerdics, preot-paroh armean (1881-1959) și Dr. Fejér Gerő (1869-1958), canonic. În anii comunismului a fost închiriată pentru un profesor și un milițian.
De la moartea lui János Bodurian, comunitatea depopulată nu are preot.
Îngrijirea pastorală a credincioșilor armeni catolici este asigurată de parohul romano-catolic din Frumoasa.
Detalii din documentația intitulată Casa memorială și de patrimoniu armeană din Frumoasa, redactată de: Katalin Daczó
După ce locuitorii au părăsit clădirea, aceasta s-a deteriorat în mod constant și a fost demolată. A fost cumpărată de Fundația Csibész, demolată și înlocuită cu o clădire nouă, care a fost folosită ca o casă de copii cu implicarea surorilor franciscane din Mallersdorf. Mai târziu, locuința clopotarului vecin a avut o soartă similară, iar pe locul acesteia a fost construită o casă pentru același scop, cu sprijinul financiar generos al sorei Dolore, conducătoarea congregației. Ulterior, călugărițele au părăsit instituția, iar aceasta a rămas în administrarea Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Gábor Ajtony